Над 2000 деца се изоставят в България всяка година

Фондация „Надежда за малките”, Фондация „Зорница“, Център за изкуство започнаха национална благотворителна кампания „Дари обич“. Кампанията ще продължи до Коледа. Всяка година в България се изоставят 2000 деца, половината от тях са в София. Целта на кампанията е да се осигури помощ за тези деца.

Голяма част от редовните дарители са спрели да даряват средства заради това, че някои загубиха работата си. Доброволците бяха възпрепятствани да помагат заради ограниченията в пандемията. Това каза за БНР д-р Камелия Славчева, изпълнителен директор на Фондация „Надежда за малките“.

„Целта на кампанията е да насочим вниманието към най-малките „невидими“ деца и заедно да им помогнем. Надяваме се дарените средства, които ще съберем в периода на кампанията да са достатъчни, за да поемем всички нужди на тези изоставени деца и семейства в риск, които не са малко“.

В предаването „Нощен хоризонт“ Петромир Кънчев, председател на Управителния съвет на Фондация „Надежда за малките”, каза, че 137 изоставени деца са приети за отглеждане в семейство.

Според Кънчев „в 44-ото Народно събрание и компетентността, и фокуса по въпросите на децата са били изключително ниски“.

„Беше приет закона за социалните услуги. Имаше промени в Закона за закрила на детето. Законът за социалните услуги беше изключително важен за организации като нашата, тъй като ние сме социална услуга, имаме лиценз, доставчик сме, имаме сключен договор с общината. Обикновено тези услуги за деца са или в приоритетите на държавата, или на общините, но понеже те нямат капацитет да се грижат толкова интензивно за конкретната услуга, те я делегират на трето лице – неправителствена организация“.

Специално за кампанията е създадена песента „Дари обич“. Автор е Галина Иванова.

„Самата песен се роди доста назад във времето, но истинският ѝ живот започна преди 2 месеца“.

Хора с големи сърца са тези, които отглеждат изоставени деца.

„Като автор се опитвам да помогна с това което мога, но при всички положения с изпълнителите по Великден ще отидем да посетим дечицата“, допълни Галина Иванова.

Певецът Рафаел, който е един от изпълнителите на песента „Дари обич“, каза, че е изключително трудно да се осъществи нещо толкова истинско:

„Разбираме все повече в живота, че единството прави силата“, подчерта той.

На сайта на Фондация „Надежда за малките” можете да получите информация как да дарите средства за подкрепа на изоставени деца.

Източник: https://bnr.bg
Снимка: https://bnr.bg

Ако тази статия Ви е харесала, ще Ви бъдем благодарни да я споделите!

Сподели във Facebook

Коментари