Кога електрическите коли стават по-чисти от бензиновите

електрическа кола

електрическа кола

Вие се плъзгате безшумно от шоурума на Tesla във вашия елегантен нов електрически модел 3, доволни, че изглеждате страхотно и правите всичко възможно за планетата. Но продължавайте да карате – ще трябва да изминете още 13 500 мили (21 725 км), преди да нанесете по-малко вреда на околната среда от седан, който поглъща бензин.

Това е резултат от анализ на „Ройтерс“ на данни от модел, който изчислява емисиите през целия живот на превозните средства – емоционално обсъждан въпрос, който заема централно място, докато правителствата по света настояват за по-екологичен транспорт, за да се постигнат целите за климата.

Моделът е разработен от Националната лаборатория „Аргон“ в Чикаго и включва хиляди параметри – от типа метали в батерията на електрически превозни средства (EV) до количеството алуминий или пластмаса в автомобила.

Моделът на „Аргон“ за парникови газове, регулирани емисии и използване на енергия в технологиите (GREET) сега се използва с други инструменти за подпомагане оформянето на политиката в Американската агенция за опазване на околната среда (EPA) и Калифорнийския борд за въздушни ресурси, двата основни регулатора на емисиите от превозни средства в Съединените щати.

Джаръд Кори Кели, главен анализатор на енергийни системи в „Аргон“, каза, че производството на електромобили генерира повече въглерод от автомобилите с двигател с вътрешно горене главно поради извличането и обработката на минерали в батериите на EV и производството на електрическите клетки.

Но оценките за това колко голяма е тази въглеродна разлика – когато автомобилът е продаден за първи път и къде идва точката на „безвредността“ за EV през техния живот – може да варират значително.

Кели казва, че периодът на „изплащане“ зависи от фактори като размера на батерията на EV, икономията на гориво на бензинов автомобил и как се генерира мощността, използвана за зареждане на EV.

„Ройтерс“ включи серия от променливи в модела на „Аргон“, който имаше повече от 43 000 потребители към 2021 г., за да получи някои отговори. (Националната лаборатория се финансира от Министерството на енергетиката на САЩ и се управлява от Чикагския университет.)

Споменатият в началото сценарий с Tesla 3 беше за шофиране в Съединените щати (където 23% от електроенергията идва от централи, работещи с въглища), с батерия от 54 киловатчаса (kWh) и катод, направен от никел, кобалт и алуминий, наред с други въведени променливи.

Кога електрическите коли стават по-чисти от бензиновите

Този EV бе съпоставен с Toyota Corolla с бензиново гориво, тежаща около тон и половина, с горивна ефективност от 33 мили на галон. Предполагаше се, че и двете превозни средства ще изминат 173 151 мили през живота им.

Но ако същата Tesla се кара в Норвегия, която генерира почти цялата си електроенергия от възобновяеми хидроенергии, точката на рентабилност ще дойде след само 8400 мили.

Ако електричеството за презареждане на EV идва изцяло от въглища, които генерират по-голямата част от електроенергията в страни като Китай и Полша, ще трябва да карате 78 700 мили, за да достигнете въглероден паритет с Corolla, според анализа на „Ройтерс“ на генерираните данни по модела на „Аргон“.

Анализът на „Ройтерс“ показа, че производството на среден по размер EV седан генерира 47 грама въглероден диоксид (CO2) на миля по време на процеса на добив и производство, или повече от 8.1 милиона грама, преди да достигне до първия клиент. За сравнение, подобен бензинов автомобил генерира 32 грама на миля, или повече от 5.5 милиона грама.

Кога електрическите коли стават по-чисти от бензиновитеМайкъл Уанг, старши изследовател и директор на Центъра за оценка на системите в отдела за енергийни системи на „Аргон“, каза, че тогава електромобилите обикновено отделят много по-малко въглерод за 12-годишен живот.

Дори и в най-лошия сценарий, при който електромобилът се зарежда само от въглищна мрежа, той би генерирал допълнителни 4.1 милиона грама въглерод годишно, докато сравним бензинов автомобил би произвел над 4.6 милиона грама, показа анализът на „Ройтерс“.

EPA каза за Reuters, че използва GREET, за да помогне при оценката на стандартите за възобновяеми горива и парникови газове от превозни средства, докато Калифорнийският съвет за въздушни ресурси използва модела, за да помогне за оценка на съответствието с държавния стандарт за нисковъглеродни горива.

EPA заяви, че също използва GREET на Argonne за разработване на онлайн програма, която позволява на потребителите в САЩ да оценяват емисиите от EV въз основа на горивата, използвани за генериране на електрическа енергия в техния район.

Резултатите от анализа на Reuters са подобни на тези в оценката на жизнения цикъл

Резултатите от анализа на Reuters са подобни на тези в оценката на жизнения цикъл на електрически превозни средства и превозни средства с двигател с вътрешно горене в Европа от изследователската група IHS Markit.
Нейното проучване на целия производствен цикъл показа, че типичната точка на рентабилност на въглеродните емисии за EV е около 15 000 до 20 000 мили в зависимост от страната, обяснява Виджай Субраманиан, глобален директор на IHS Markit за CO2 съответствие. Той казва, че използването на такъв подход показва, че има дългосрочни ползи от преминаването към електрически превозни средства.
Но някои са по-малко позитивно настроени към електромобилите.

Изследователят от Университета в Лиеж Деймиън Ернст каза през 2019 г., че типичният електромобил ще трябва да измине близо 700 000 км, преди да отдели по-малко CO2 от подобен бензинов автомобил. По-късно той коригира данните си доста надолу. Сега той изчислява, че точката на устойчивост може да бъде между 67 000 и 151 000 км. Ернст каза пред „Ройтерс“, че не планира да променя тези констатации, които се основават на различен набор от данни и предположения, отколкото в модела на „Аргон“.

Някои други групи също продължават да твърдят, че електромобилите не са непременно по-чисти или по-екологични от колите, работещи с изкопаеми горива.
Американският петролен институт, който представлява над 600 компании в петролната индустрия, заявява на своя уебсайт: „Множество проучвания показват, че на базата на жизнения цикъл различните автомобилни двигатели водят до подобни емисии на парникови газове.“

Кога електрическите коли стават по-чисти от бензиновите

Ето как са направени изчисленията в модела на „Аргон“ според предложените от „Ройтерс“ параметри за рентабилност:
Tesla Model 3 (EV) срещу Toyota Corolla (бензин)

 • Изминати мили за цял живот на колата: 173 151
 • Потребление на гориво (бензин): 33 мили на галон (при шофиране в САЩ)
 • Собствено тегло: Model 3 – 1625 кг, Corolla – 1340 кг
 • Обхват на батерията на EV: 300 мили
 • Тип батерия за EV: литиево-йонна
 • Капацитет на батерията: 54 киловатчаса (kWh)
 • Катоден материал на батерията: никел-кобалт-алуминий (NCA).

Сценарий №1 за източник на електричество за зареждане: 100% водноелектрически
Точка на рентабилност: 8400 мили
Сценарий 2: Среден енергиен микс за САЩ (23% с въглища плюс други изкопаеми горива и възобновяеми източници)
Точка на рентабилност: 13 500 мили
Сценарий 3: 100% от въглища
Точка на рентабилност: 78 700 мили
Tesla Model Y (EV) срещу Honda CR-V (бензин)

 • Изминати мили за цял живот: 183 363
 • Използвано гориво (бензин): 30 мили на галон (САЩ)
 • Собствено тегло: Модел Y – 2003 кг, CR-V – 1513 кг
 • Обхват на батерията на EV: 300 мили
 • Тип батерия за EV: литиево-йонна
 • Капацитет на батерията на EV: 60 kWh
 • Катоден материал на батерията EV: никел-кобалт-алуминий (NCA).

Сценарий №1 за производство на тока за зареждане: 100% водноелектрически
Точка на рентабилност: 9200 мили
Сценарий 2: Среден енергиен микс за САЩ (23% с въглища плюс други изкопаеми горива и възобновяеми източници)
Точка на рентабилност: 14 800 мили
Сценарий 3: 100% с въглища
Точка на рентабилност: 89 000 мили

Ако тази статия Ви е харесала, ще Ви бъдем благодарни да я споделите!

Сподели във Facebook

Коментари