Хранителен режим на болни от псориазис

Често хората сами провокират обостряне на псориазиса, за това е необходимо да се спазва определено поведение. Псориазис, дерматит, кожни болести – могат да напрвят живота ви в ад. Правилният начин на живот е предпоставка за вашето здраве, затова се запознайте с тези полезни препоръки, които споделят с нес не само лекарите, но и самите болни. По-нататък ще публикуваме писма или откъси от писма, на хора, който страдат от псориазис, но са се спасили от болестта. В тези писма – изповеди се съдържа изключително ценна иформация, за това как да се излекувате!

СЪВЕТ ОТ ПИСМО

Изпитани методи от моя живот – 17 години страдах от псориазис

 1. ГЛАДУВАНЕ

Гладувах в продължение на 4 дни. Почти цялата ми кожа се изчисти. За съжаление не издръжах повече на глад. Диетологът ми каза, че ако 8 или 10 дни гладувам ще се изчистя целият! Но не издържах. Имам познат, който гладува 10 дни и се изчисти, но яз нямах достатъчно воля за това. За 4 дни гладуване пистихнаг изключително добър резултат – цялата кожа се изчисти.

2. ДИЕТА

Често съм спазвал различни диети.Забелязах следната зависимост – колкото по-малко калории приз деня съдължа храната ми,  толкова по-малко са обривите по тялото ми. Псориазиснит епетна намаляват още повече, ако менюто включва по-малко мазно месо, солена риба, печени храни и консерви, в това чиссло зеленчукови и плодови.

Алкохолът влияе различно според сезона. При болните от псориазис алкохола е забранен, но може да се консумира в умерени количества.

Може да е странно, но лично на мен пиенето на алкохол, особено през лятото ми помага за разсейване на петната.

Най-важното при болните от псориазис е последният прием на храна да бъде до 19 часа вечерта. По това време трябвда да бъде и най-късната вечеря.

3. ПЪЛНОЦЕНЕН СЪН

Личният ми опит показва, че ако легна да спя, през седмицата, до 23 часа и сутринта се събудя без будилник, тоест напълно отпочинал то псориазисът намалява, ако лягам рано дори спя  псориазисът напълно изчезва.

4. ФИЗИЧЕСКО НАТОВАРВАНЕ

Веднъж на ден се занимавам с физически упражнения, така че натоварвам мускулите от 10 до 20 минути. Заех се с физически упражения след като помагах на един приятел в раземстването  икачването на мебели до третия етаж. Забелязах,че псориазисът намалява при краткотрайните физически упражнения – максимум 20 – 30 минути.

Тези натоварвания може да се еднократни – веднъж на ден, но трябва да доведат до изпотяване, за да се изхвърлят всички токсини от тялото.

5 УНИЖОЩАВАНЕ НА ИНФЕКЦИИТЕ

Унижощаване на инфикциите на пикосчно-половата систума, на инфекциите на ностната и устна кухина, дава прекрасен резултат – водят до прилив на сили, засилване на имунитета и тонуса, което възприпятства развитието на псориазиса.

РЕЗЮМЕ –

Всички инфектирани рани трябва да заздравеят.

Яжте по-малко. Като начало опитвайте да спазвате диета., рядко консумирайте мазно месо, въздържайте се от печени храни, солена риба, консерви – влючително плодови и зеленчукови.

Важното е да пиете колкото се може повече течности, да се храните предимно с пресни плодове и зеленчучи и да не ядете след 19 часа.

Лягайте да спите рано и ставайте когато сте си отпочинали, а не когато будилникът ви събуди.

Занимавайте се с физически упражнения до изпотяване поне 20-30 минути всеки ден!

ациент, който е болен от псориазис от 20 години, споделя какво му помага.

1. Глад
Гладувах в продължение на 4 дни. Почти цялата ми кожа се изчисти. За съжаление не издържах повече време. Бях уверен, че след 8—10 дни (имам умерен брой неголеми петна) напълно ще се изчистя. Но нямах достатъчно воля за това.

2. Диета
Неведнъж спазвах различни диети. Забелязах следната зависимост: колкото по-малко калории има, толкова по-малко са обривите по тялото. Псориазисните петна намаляват още повече, ако менюто включва по-малко мазно месо, солена риба, печени храни и консерви (в това число зеленчукови и плодови).
Алкохолът влияе различно и според сезона (разбира се, ако се консумира в умерени дози). Може да е странно, но пиенето на алкохол през лятото (лично при мен) помага за разсейването на петната. Най-важно за храненето е последният прием на храна да бъде до 19.00 ч.

3. Пълноценен сън
Личният ми опит показва, че ако легна да спя (през седмицата) до 23.00 ч. и сутринта се събудя без будилник, т.е. когато съм отпочинал пълноценно, псориазисът намалява.

4. Краткотрайно физическо натоварване
Веднъж на ден се занимавам с физически упражнения, така че натоварването на мускулите да продължи поне 5-10 минути. Заех се с това, след като помогнах на един приятел в разместването и качването на мебели до третия етаж. Забелязах, че псориазисът намалява при краткотрайните (мак-симум 20—30 минути), еднократни (един път на ден), но големи (до изпотяване) физически натоварвания.
Останалите опити с физкултура и спорт или не доведоха до резултат, или усложняваха протичането на болестта.

5. Унищожаване на инфекциите
Унищожаването на инфекциите на пикочно-половата система, на носната и устната кухина дава прекрасен резултат: прилив на сили, засилване на имунитета и тонуса, което възпрепятства развитието на псориазиса.

Изводи:

Всички инфектирани рани трябва да заздравеят.
Яжте по-малко (като начало опитайте да спазвате диета ), рядко консумирайте мазно месо, въздържайте се от печени храни, солена риба и консерви (включително плодови и зеленчукови). Важно е да пиете колкото се повече течности, да се храните предимно с пресни плодове и зеленчуци и да не ядете след 19 часа.

Лягайте да спите рано и ставайте, когато сте си отпочинали, а не когато будилникът ви събуди.

Занимавайте се с физически упражнения до изпотяване по 20-30 минути всеки ден.

ПСОРИАЗИС

ПСОРИАЗИС : накратко – хронично заболяване на кожата, като често се засягат и увреждат ставите.

Причини, като до сега нито една не е общопризната: имунни, бихимични увреждания, наследствени фактори, вирусни причинители. Твърди се, че пзориазисът много често възниква след стресови састояния. Още- при нездравословно хранене и различни диети, запек, употреба на наситени мазнини, пушени, пържени, панирани храни, употреба на алкохол и цигари, прием на антибиотици, хормони.

Засяга се всяка възрастова група.

ХРАНЕНЕ : Важно е храните да се комбинират балансирано, здравословно. Съотношението да включва Храни, образуващи Алкална реакция до около 70% от  продуктите и храни, образуващи Киселинна реакция до около 30%.

ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ :

1. МЕСА  И МЕСНИ ПРОДУКТИ, ЯЙЦА :

РАЗРЕШЕНИ : не тлъсти меса- пилешко, пуешко, кокоше/ бялото месо/, овнешко. Консумират се два пъти седмично, порцията е до 130 г . Яйца – без пържени, два пъти седмично.

ЗАБРАНЕНИ : тлъсти меса, гъски, патици, свинско, телешко, говеждо, дреболии, черен дроб, бъбреци, сърце, мозък, бекон,свинска мас, Без: пържени, панирани, пушени, с много подправки, дюнери, хамбургери, всичики колбаси, месни консерви.

2. МЛЯКО И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ :

РАЗРЕШЕНИ : нискомаслени сирена, мляко – обезмаслено, козе, соево, бадемово мляко, извара, нискомаслено кисело мляко. Краве масло- малки количества.

ЗАБРАНЕНИ : високомаслени продукти, каймак, синьо сирене, пушени сирена, топени сирена, масло, сметана, сметанови сосове.

3. РИБА И РИБНИ ПРОДУКТИ :

РАЗРЕШЕНИ : всички сладководни и не мазни морски риби 3- 4 пъти седмично.

ЗАБРАНЕНИ : раци, омари, скариди, миди, калмари, мазни риби. Не на риби- пържени, пушени, мариновани, рибни консерви.

4. ЗАХАР И ЗАХАРНИ ИЗДЕЛИЯ :

РАЗРЕШЕНИ : мед, пчелно млечице, стевия.

ЗАБРАНЕНИ : захар и захарни изделия, тестени захарни продукти, шоколадови изделия, кремове.

5. МАЗНИНИ :

РАЗРЕШЕНИ : олио от- слънчоглед, царевица, рапица, бадеми, гроздови семки, сусам, соя, зехтин.

ЗАБРАНЕНИ : маргарин, палмово масло, кокосово олио,

6. ХЛЯБ И ТЕСТЕНИ ПРОДУКТИ :

РАЗРЕШИНИ : от типово брашно, ръж и ръжени продукти, пълнозърнести  спагети, фиде, макарони, пшеничени кълнове, просо, ечемик, овесени трици и ядки.

ЗАБРАНЕНИ : бял хляб и продукти от бяло брашно, торти, пасти, бисквити, тестени захарни изделия, пици, дюнери, бутер тесто.

7. ПЛОДОВЕ :

РАЗРЕШЕНИ : ябълки , кайсии, ягоди, грейпфрути, портокали, лимони, лайм, киви, вишни/ смокини, фурми, стафиди- умерени количества/, грозде, манго, нектарини, праскови, ананас.

ЗАБРАНЕНИ /ИЛИ В УМЕРЕНИ КОЛИЧЕСТВА/ : банани/ съдржат лектини/,сини сливи,червена боровинка,черници, касис, авокадо.

8. ЗЕЛЕНЧУЦИ :

РАЗРЕШЕНИ : зеленолистни зеленчуци, цвекло, грах, моркови, целина, магданоз, лук, копър, броколи, карфиол.

УМЕРЕНИ КОЛИЧЕСТВА :  домати, патладжани, гъби, царевица, картофи/ съдържат лектини, за които се счита, че в някои случаи могат да увеличават оплакванията на псориазиса- можете да ги изключете, ако  оплакванията се увеличат при тяхната консумация .

ЗАБРАНЕНИ : кетчуп, лютеница.

Плодове и Зеленчуци : редовно приемане  в големи количества, основно Сурови, но може и замразени, печени, варени, на пара, бланширани.

9. ЯДКИ, СЕМЕНА : тиквено, слънчогледово, сусамено, ленено семена.

УМЕРЕНО : ядки- лешници, бадеми.

ЗАБРАНЕНИ : пържен фъстък, печени солени ядки.

10. НАПИТКИ :

РАЗРЕШЕНИ : чай от лайка, билкови чайове, плодови и зеленчукови фрешове.

ЗАБРАНЕНИ : алкохоли- рядко вино до 50- 100 мл.

КАФЕ : умерено- 1 до две кафета дневно/ често и безкофеиново/, по възможност без захар, сметана или мляко.
ВОДА :  увеличен прием, до и над 2 литра дневно. Тя участва в обменните процеси на организма, в разграждането на токсичните вещества, подпомага бързото им изхвърляне от организма. Сол- в малки количества.

ПРЕПОРЪКИ :

 • Хранене – закуска, обяд, вечеря и два междинни приема на плодове
 • Разтоварващи дни- 1 или 2 дни в седмицата само на плодове и зеленчуци, билков чай, вода.
 • Не e добре да се консумират едновременно няколко киселинообразуващи храни.
 • Подобряване на функцията на храносмилателната система/ особено запек, спастичен колит/.
 • Предпочитане по- често на вегетарианско меню.
 • При възможност приготвяйте храната си в дома.
 • Редовни физически натоварвания- едно от силните средства в оздравителните процеси на  организма.
 • Приготвяне на храните на пара, печени или варени, на скара.
 • Приемане на  прясно изцедени плодове и зеленчуци ежедневно, в големи количества.
 • Забранено : пържено, панирано, пушено, консервирано, мариновани, някои оцети, продукти с консерванти, изкуствени добавки, оцветители, подобрители, люто, силни подправки, готови супи.

Компютър определя толерираните от организма ви храни, които се усвояват най- добре и са подходящи точно, лично за вас. Само за един час с  ВЕГА ТЕСТ ще разберете кои са тези храни и как да ги комбинирате, за да се храните правилно. Получавате и допълнителна информация за качествените храни на пазара в момента, кои са Е- номерата в хранителните продукти.

Представих ви доста голям и подробен списък на храните, подходящи за  хранене при псориазис. Имате възможност да изберете кои са полезните за вас. Ако включите и личните ви, индивидуално определени с Вега теста храни, ефектът на хранителния режим ще бъде  голям за подобряване на това хронично и трудно повлияващо.

Псориазисът е едно от най – често срещаните възпалителни заболявания на кожата. То се изразява с интензивен растеж на клетки, образуване на зачервени и сухи участъци по кожата, покрити с люспи. Те  в повечето случаи засягат областта на лактите, ушна мида, скалп,  колене. Тези образувания се наричат псориатични плаки.

Заболяването е хронично и в някои случаи може да засегне дори кожата на цялото тяло. Лечението е продължително, а резултатите не винаги са задоволителни. Лекарствата за лечение на псориазис са с редица странични ефекти, заради което трябва да се дозират много прецизно и да не злоупотребява с тях.

По последни проучвания диетата играе голяма роля за лечението на заболяването. Т.к. пропускливостта на червата е особено повишена при наличие на псориазис, това води до натрупване на токсини в тялото. Необходимо е тези отпадни вещества да се изхвърлят от тялото и затова най- важната стъпка в диетата е пречистването на организма.

Какви храни да изберете?

Плодовете са много подходящи. Ябълки,  сини сливи, кайсии, круши и стафиди са сред препоръчваните, а най-добре е да са задушени.

Тези плодове са включени в една от най- прочутите диети при псориазис на д-р Пагано. По негово мнение именно плодовете и зеленчуците трябва да заемат поне 70 процента от дневната дажба.

Прясно изцеден сок от лимон, грозде, портокол, ананас или грейпфрут са особено полезни.

От зеленчуците най-добре е да изберете зелените листни салати. Свежите зеленчукови сокове са много полезни. Например от морков, целина или спанак. Задушените зеленчуци също са алтернатива.

Нискомаслените млечни продукти са задължителен компонент на диетата. Рибата и агнешкото са особено полезни, стига да не са осолени. Защото при лечението на псориазиса е важно да се поддържа не кисела, а алкална среда в организма.

Най- опасни са растенията от сем. Картофови. Те дори са токсични за пациентите с псориазис. Трябва да се избягват домати, картофи, чушки, дори доматените сосове или кетчупът. Не трябва да се забравя, че и тютюнът принадлежи към сем. Картофови.

Зехтинът е добре да замести маргарина в менюто. Като цяло наситените мазнини трябва да се избягват.

Пържените, тестените и пушените храни са враг на болните с псориазис.

Същото се отнася за газираните напитки и сладкишите.

Лецитинът е много важен компонент в лечението на псориазиса. Именно той спомага да се поддържа необходимата алкална среда и може да бъде добавен към храните или напитките. Препоръчва се една чаена лъжица поне три пъти дневно 5 дни в седмицата (под формата на гранули). Той помага на организма да се освободи от токсините поради лаксативното си действие.

От билките, най- полезна е жълтият минзухар или още шафран. Това растение е с изключително полезни ефекти за чревната стена, бъбреците и черния дроб. Под формата на чай спомага за изхвърлянето на токсините и може да се консумира 4-5 дни в седмицата, стига да не сте алергични.

Водата също се използва за пречистване. Минимумът е 1,5 литра на ден.

Освен диетата, много е важна и физическата активност. Може да изберете любим спорт и да практикувате поне по 30 мин на ден. Това не само ще Ви помогне да се почувствате по-добре, но ще подобри значително състоянието Ви.

Автор: маг.фарм. Мария Качамакова

mm

Мария е магистър-фармацевт. През 2016 година завършва специализирано обучение за фармацевти на тема Здравословно управление на теглото при Професор д-р Стефка Петрова. Била е автор на редица статии на здравословна тематика във “farma.bg”, “woman.bg”, списание SOhealth. Мими е дългогодишен автор във “Forumzdrave.bg”.

156 posts

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ


Ако тази статия Ви е харесала, ще Ви бъдем благодарни да я споделите!

Сподели във Facebook

Коментари