Големият сблъсък за 2022: Кой ще се добере до талантите за метавселената

Meta вече смело „краде“ кадри от звената за добавена и виртуална реалност Microsoft и Apple

Екипът за добавена реалност на Microsoft загуби около 100 души през последната година. Много от тях отидоха в Meta Platforms, разкриват бивши служители на софтуерния гигант, както и онлайн обяви за работа. Всичко това се случва в момент, в който битката за работници с умения за изграждане на метавселената се разраства, пише Wall Street Journal.

Конкуренцията привлича хора с опит в разработката на очилата за добавена реалност HoloLens на Microsoft, като понякога им предлага двойно по-високи заплати, твърдят бивши служители на Microsoft. В групата за добавена реалност на компанията са заети около 1500 души, допълват те.

Профилите в LinkedIn на повече от 70 бивши служители на екипа HoloLens показват, че са напуснали Microsoft през последната година. Отново по данни от LinkedIn над 40 от тях са се присъединили към Meta, доскоро известна като Facebook, която прави смели крачки към развитието на подобни технологии.

Напусналите служители включат дългогодишни лидери на екипа. Чарли Хан, който отговаряше за получаването на обратна връзка от потребителите за HoloLens, напусна през лятото, за да отиде в Meta. Джош Милър, който работеше в екипа за дисплеи, стана директор в същата област в Meta в  последните месеци. Хан и Милър не са отговорили на запитванията за коментар по темата.

оворител на Microsoft твърди, че от години компанията е в челните редици на иновациите в технологиите за метавселената и „ще продължи да усъвършенства най-съвременния хардуер, който е по-потапящ и достъпен“.

Компанията отказва да сподели подробности за екипа HoloLens, но твърди, че оттеглянето на служители е обичайно предизвикателство за много екипи и Microsoft прави каквото може, за да задържи служителите си, включително наема нови, когато е необходимо.

Meta отказва да коментира практиките си за набиране на персонал.


Това, че големите технологични компании крадат кадри едни от други, не е нещо ново. Забележителното сега е мащабът и скоростта, с които компания като Meta се опитва да расте бързо, твърди Мат Стърн, главен оперативен директор в Mira Labs, стартъп, който помага на организации да внедряват добавена реалност на работното си място.

„Това качва цените на пазара“, допълва той. „За малките компании е трудно да се конкурират“, казва Стърн.

През октомври Facebook промени името си на Meta и заяви, че ще се препозиционира като компания, насочена към метавселената. Тя твърди, че разходите за новото звено, свързано с тези усилия, ще подкопаят общата оперативна печалба с около 10 млрд. долара в резултатите за 2021 г. Компанията допълва, че планира да наеме още много служители, които да изграждат продукти за метавселената, включително 10 хил. души в Европа в рамките на следващите пет години.

Microsoft не единствената компания, която се сблъсква с огромния апетит на Meta за таланти. Apple също губи служители заради Meta, твърдят бивши служители на Microsoft, които са се преместили в Meta. Това сочат и профили в LinkedIn на бивши служители на Apple. Компанията на Тим Кук отказва да коментира въпроса.

Метавселената е все още неразвит виртуален свят, в който хората ще могат да играят, работят, учат и пазаруват. Технологични лидери като Microsoft, Meta и Apple наливат милиарди в изграждането на хардуер и софтуер за виртуална и добавена реалност, които могат да стоят в основата на този развиващ се дигитален свят.

Виртуалната реалност напълно потапя потребителите в този свят чрез очила

. Oculus на Meta доминира пазара на очила с около 75% дял през 2021 г. според компанията за пазарни проучвания International Data Corp. Миналата година е имало 9,4 млн. очила за виртуална реалност – бройка, която може да нарасне до 13,6 млн. до края на тази година според IDC.

Добавената реалност наслагва дигитално съдържание върху това, което виждаме. Някои представители на технологичната индустрия я смятат за по-голяма пазарна възможност от виртуалната реалност, която е по-сложна за разработка. Едва 325 хил. очила за добавена реалност са били продадени миналата година. Но през тази година броят им може да скочи до 1,35 млн. бройки, твърдят от IDC.

Повечето технологични гиганти сега планират да пуснат собствени умни очила, които са с размера на традиционни очила и включват възможности с добавена реалност.

Ето защо заплатите на инженерите с опит в добавена и виртуална реалност растат. Използването на термина „метавселена“ скочи в обявите за работа.

Делът на обявите, които го споменават, през декември беше над 10 пъти повече спрямо нивото преди година, твърди уебсайтът за намиране на работа Indeed.

Microsoft беше една от първите, които се насочиха към добавената реалност. HoloLens беше обявена преди пет години и очилата ѝ станаха едни от най-развитите в света. Въпреки че се фокусира върху бизнес приложения, компанията разработва по-лека и по-достъпна версия за потребители, за която може да почакаме години преди да я видим на пазара, твърдят бивши служители на Microsoft.

Meta също работи по очила с добавена реалност, което я кара да наема много хора, допълват още източниците. През септември тя направи една от първите си стъпки на този пазар с умни очила, създадени в партньорство с EssilorLuxottica, производителят на очилата Ray-Ban. Засега умните очила включват по основни функции като заснемането на снимки и кратки видеа.

Тъй като Microsoft е по-напред в конкуренцията на пазара на добавена реалност, нейните служители са особено привлекателни за много компании, твърдят анализатори

Елена Кирилова – автор на https://www.investor.bg/

Ако тази статия Ви е харесала, ще Ви бъдем благодарни да я споделите!

Сподели във Facebook

Коментари